Artiklen indeholder reklamelinks

Nogle kender til begrebet CMYK-farver og andre har aldrig hørt det før. For nogle er det ligegyldigt, mens det har en stor betydning for grafiker- og printbranchen samt for de virksomheder, der skal have sendt annoncer, brochurer, flyers eller andet materiale til tryk.

Hvis CMYK-farvesystemet er relevant for dig, kan du blive klogere på den ved hjælp af denne guide.

1. Farvesystemet CMYK

Først og fremmest er det vigtigt at have en grundlæggende forståelse for CMYK-farvesystemet. Det er den farve, som det pågældende trykkeri trykker på papiret. Farvesystemet består af en blanding mellem 4 farver:

  • Cyan
  • Magenta
  • Gul
  • Sort

I trykmaskinerne på de forskellige trykkerier findes alle de fire ovenstående farver. De blandes for at opnå den farve, der er defineret og bestemt ud fra det materiale, der bliver sendt til tryk. Derfor har CMYK også tilnavnet ”De trykte farver”. Hvis CMYK farvesystemet ikke er benyttet i det materiale, der bliver sendt til tryk, skal de konverteres, ellers kan de ikke bruges. CMYK er altså ikke de farver, der bliver vist på skærmen.

2. Aldrig stol på skærmens farver

Helt instinktivt stoler vi altid på de farver, som vores skærme viser, men det er altså en udbredt fejl. Farverne på skærmen afhænger altid af den enkelte skærm, og vil altså være individuel. Hvis man kan lide farven på skærmen, kan man aldrig være sikker på, at det bliver helt den samme, når materialet bliver trykt. Det er derfor vigtigt altid at bruge billeder i CMYK farver, så er man nemlig sikker på, at resultatet bliver som forventet.

3. Sådan fungerer det

Helt grundlæggende findes der to farvesystemer: det additive system hvor farvernes energi sammenlægges og det subtraktive system hvor de fratrækkes.

En computerskærm benytter det additive farvesystem, og er som udgangspunkt sort. Når billedrørets farvekanoner kører på sin maximale styrke adderes lysstrålerne og der kommer hvidt lys.

Det subtraktive farveblandingssystem bruges, når materiale skal trykkes eller ved printning hvor papiret ofte er hvidt. Farverne blandes derefter, så de oprindelige farver danner farven sort. I forbindelse med farveprint erstattes de oprindelige farver derved med sort, hvilket giver tykkere farvelag, der kan danne de skinnende områder.

4. CMYK vs. RGB

forstaa-cmyk-vs-rgb-1080RGB farverne er de farver, som vores skærme består af, hvilket er rød, grøn og blå. RGB er lysets farver, hvilket vil sige at skærmen viser de specifikke farver, når der skrues op for de oprindelige farver i RGB. Sender man sit materiale til tryk i RGB vil trykkeriet ofte konverterer farverne til CMYK farvesystemet på trods af, at RGB indeholder mangle flere muligheder når det kommer til farver. Hvis man har benyttet RGB til sit materiale, kan man altså regne med, at farverne ser anderledes ud på tryk.

Forskellen mellem de to farvesystemer er altså, at RGB er skærmens farver, som består af røde, grønne og blå punkter. De kommer til udtryk på skærmen ved hjælp af lys. Man kan blande alle farver ved hjælp af de tre oprindelige farver, og man opnår sort ved at ingen punkter lyser, mens man blander farven hvis, når alle punkterne lyser.

CMYK er derimod til tryk, og de reagerer ikke på lys, men i stedet på den fysiske farve, der bliver trykt. Når specifikke procentdele af farverne trykkes ovenpå hinanden dannes der nye farver.