Artiklen indeholder reklamelinks
Det er ligegyldigt om man snakker offline eller online markedsføring, når det drejer sig om artiklers overskrift. Mange har svært ved at skabe og forme en overskrift, som er kort og præcis, samtidig med at den passer til teksten, og får det bedste frem. Det er altså på ingen måde unormalt at have svært ved at udarbejde overskrifter. Det handler i bund og grund om at forstå, at overskriften er en proces.
Det er individuelt, hvad man føler, man bør gøre for at skabe den bedst mulige overskrift, men her får du vores guide til, hvordan man skaber den helt rigtige overskrift.
1. Skriv overskriften til sidst
Det virker måske lidt tosset at skrive på en tekst, der ikke har en overskrift. Sagen er dog bare, at man har tendens til at ændre meget i teksten eftersom man får skrevet noget. Teksten kan tage en helt anden drejning rent indholdsmæssigt, end hvad man først havde regnet med, og derfor er den bedste overskrift den, man kan udforme, når teksten er skrevet.
Nogle har det dog bedst med at udforme en midlertidig overskrift, så de har lidt at gå ud fra, når de starter på teksten. Det er dog vigtigt at huske at lave den om undervejs – eksempelvis hvis teksten tager en uventet drejning.
2. Fang og informer
Det er vigtigt, at den overskrift man udformer både fremstår fængende og informerende. Kunsten i at skrive en god overskrift ligger nemlig i at forene de to elementer.
Først og fremmest skal læseren kunne se helt præcis, hvad vedkommende får ud af at læse artiklen. Dernæst skal man finde frem til nogle ord, der gør læseren nysgerrig, og giver dem lyst til at læse mere. Det er dog vigtigt ikke at udarbejde overskrifter, som teksten eller artiklen ikke kan leve op til.
3. Lav mindst 25 forskellige forslag
Ja – du hørte rigtigt. 25 forslag er det, der skal til, for at udforme den helt rette overskrift. Det er vigtigt at se på hvert enkelt ord i overskriften. Hvis nogle af ordene er kedelige eller mindre interessante, kan det være en god idé at finde et synonym. Det er nemlig vigtigt, at overskriftens ord er sjove, interessante og kan skabe billeder i læsernes hoveder.
Ved at udarbejde mange forskellige forslag finder man alle de mulige vinkler, og giver sig selv muligheden for at vælge det, der fanger mest, og passer bedst til teksten. På den måde kan man sortere til sidst og kun lade de virkelig gode forslag blive tilbage.
4. Skriv direkte til den enkelte læser
Det lyder måske svært, men det er det faktisk ikke. Når du bruger stedord som ”du” og ”dig”, henvender overskriften sig direkte til læseren. Det rammer læseren godt, og skaber samtidig en slags relation mellem artiklen og læseren. Det kan eksempelvis være:
- Har I styr på julegaverne?
- Har du overvejet online markedsføring?
Derudover kan man i overskriften også skrive direkte til læserne ved at udforme en overskrift, hvor man svarer på de spørgsmål læserne måtte have. Her kan overskriften for eksempel se således ud:
- Sådan får I styr på julegaverne
- Derfor skal du overveje online markedsføring
På den måde fortæller man læseren, at artiklen har svaret på det spørgsmål, som vedkommende gerne vil have svar på. Igen er det vigtigt ikke at love i overskriften, at teksten indeholder noget, som ikke er tilfældet.
Når man skal udforme en god overskrift er det altså vigtigt at forstå, at det er en proces. En god overskrift er ikke den første, der dukker op i hovedet, men en man stille og roligt arbejder sig frem imod. Man behøver ikke at være forfatter for at kunne skrive en god overskrift. Det nytter ikke noget at have præstationsangst og høje krav til, at overskriften skal sidde lige i skabet allerede i første forsøg. Hvis man slapper af og formår at forstå, at overskriften nok skal komme, så er det ikke noget problem at udforme en god, fængende og informativ overskrift.